Sabtu, 11 Jun 2016

Perbicaraan Ke 3 Kes Enno:Ayah Enno Menangis Dengar Hukuman Yang Dijatuhkan Pada Rahmad

Perbicaraan ketiga kes pembunuhan enno parihah 18 tahun dengan suspek utama Rahmad alim yang berlaku jumaat 10.06.2016  menjelang tengah hari tadi, hakim penuntut JPU makamah negeri tangerang telah membacakan hukuman terhadap rahmad yang disaksikan oleh kedua-dua belah pihak keluarga.

hakim yang terdiri dari tiga orang yakni M Ikbal Hadjarati, Agus Kurniawan, dan Putri Wulan Wigati menyatakan Rahmad alim melanggar Pasal 340 ayat 1 ke 1 KUHP jo 55 UU No 11 tahun 2011 tentang Sistem Peradilan Anak undang-undang indonesia. Rahmad pun dijatuh hukuman 10 tahun penjara.

Hukuman itu di jatuhkan kepada rahmad alim yang sebelumnya di  hukuman mati kerana pembunuhan secara berkumpulan.

Akan tetapi berdasarkan pasal 81 ke 6 hukuman mati kepada pembunuhan berkumpulan tidak dikenakan peda suspek di bawah umur,dan hanya dikenakan hukuman paling lama 10 tahun penjara.

Bagaimanapun arif fikri 53 tahun ayah kandung enno yang hadir dipersidangan makamah dengan ratusan orang tidak berpuasa hati dan meminta makamah negeri itu membebaskan Rahmad alim kerana makamah tidak boleh menjatuhkan hukuman mati seperti yang di harapkan.

Jika makamah tidak boleh menghukum mati, bebaskan saja, biar orang awam yang menghukum”  kata arif  sambil meneteskan air mata di luar makamah Setelah tuntutan dibacakan ,jumaat 10.06.2016

Bagaimanapun Perbicaraan  itu turut di warnai dengan aksi demonstrasi orang awam, terutaman penduduk kampung enno Bangkir, Desa Pegandikan, Kecamatan Lebak Wangi, Kabupaten Serang.

Kami datang bukan kerana paksa, kami datang untuk menuntut keadilan untuk enno ujar nuis, salah seorang demonstrasi.