Jumaat, 3 Jun 2016

Wanita Kuat Menentang Poligami Punca Ramai Jadi Janda Tua Di Malaysia.

Mencerita tentang poligami, mesti ramai isteri yang sensitif dengan perkataan itu, faktanya hampir dari keseluruh wanita di malaysia menolak berpoligami, bahkan ada beberapa isteri yang meminta cerai apabila suaminya mahu kahwin lagi.

Kebanyakan wanita yang memintak cerai dengan suami mereka, akhirnya akan berkahwin dengan lelaki yang lebih tua, ada kala menjadi isteri kedua kepada lelaki terbabit.

Dalam al-quran jelas mengatakan Dan jika kamu takut tidak dapat berlaku adil terhadap perempuan-perempuan yatim (apabila kamu berkahwin dengan mereka, maka berkahwinlah (dengan) sesiapa yang baik dari perempuan-perempuan yang (lain) dua, tiga atau empat”. ( Surah an-Nisa’ :3)

Jelas di sini Al-quran membolehkan dan menyuruh kaum lelaki untuk berkahwin lebih dari satu, namun hukum berpoligami akan jadi haram jika seorang suami tidak berlaku adil kepada isteri-isterinya, perkara ini jelas dalam sabda rasulallah SAW.

“ Tidak ada kemudaratan dan tidak boleh melakukan kemudaratan.” (Hadis Riwayat Ibnu Majah )

Kemudian jika kamu bimbang tidak akan berlaku adil ( di antara isteri-isteri kamu ) maka ( berkahwinlah dengan ) seorang sahaja, atau  perempuan yang kamu miliki, yang demikian itu adalah lebih dekat ( untuk mencegah ) supaya kamu tidak melakukan kezaliman.” (Surah an-Nisa’: 3.)

Makruh berpolihami jika dilakukan sekedar berseronok, sunat hukumnya apabila suami memerlukan isteri misalnya untuk mendapat suriat kerana isteri pertama mandul, suami juga mempunyai keyakinan diri mampu beraku adil dari faktor nafkah zahir dan batin makan ketika ini tiada halangan baginya untuk berkahwin lain.