Sabtu, 16 Julai 2016

Ini Jawapan Kenapa Islam Melarang Lelaki Memakai Perhiasan Emas.

Islam melarang keras kaum lelaki memakai barang emas seperti gelang, cincin, rantai dan sebagainya.

Diantara dalilnya:

Dari Al-Bara’ bin Azib radhiyallahu ‘anhu, bahawa ketika Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam melihat seorang laki-laki memakai cincin emas di tangannya, maka beliau memintanya supaya menbukak cincinnya, kemudian melemparkannya ke tanah. (HR Bukhari & Muslim).

“Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam melarang cincin emas (bagi laki-laki),” (HR Bukhari No 5863 & Muslim No. 2089).

Mungkin diantara kamu bertanya-tanya kenapa Islam melarang ya, padahal bukan barang haram.

Perlu diketahui bahawa kewajiban setiap mu'min adalah taat pada Allah dan sabda Rasul-Nya. pekara itu berdasarkan firman Allah Subhanahu wa Ta’ala:

“Dan tidaklah patut bagi laki-laki yang mukmin dan tidak (pula) bagi perempuan yang mukminah, apabila Allah dan Rasul-Nya telah menetapkan suatu ketetapan, akan ada bagi mereka pilihan (yang lain) tentang urusan mereka.” (QS. Al-Ahzab: 36)

Jadi, pada dasarnya perintah dan larangan dalam Islam tak perlu ada alasan/hikmah tertentu untuk dipatuhi. Namun seorang mu'min yakin bahawa syariat Islam itu pasti baik bagi manusia.

وَيُحِلُّ لَهُمُ ٱلطَّيِّبَـٰتِ وَيُحَرِّمُ عَلَيۡهِمُ ٱلۡخَبَـٰٓٮِٕثَ

“Dan (Allah) menghalalkan bagi mereka segala yang baik dan mengharamkan bagi mereka segala yang buruk.” (QS Al-A’raaf: 157)

Hikmah perintah dan larangan dalam Islam seiring waktu terjawab secara ilmiah. Diantaranya hikmah/rahasia larangan memakai emas bagi laki-laki.

Ternyata di abad ke 20 Para ahli fisika telah menyelidiki hal ini dan kemudian menyimpulkan bahawa  radiasi pada emas mampu “menembus” ke dalam kulit dan masuk ke dalam darah manusia, dan jika lalaki memakai emas dalam jumlah tertentu dan dalam jangka waktu yang lama, maka dampak yang ditimbulkan iaitu di dalam darah dan urine akan mengandung  radiasi emas dalam kadar yang melebihi batas (dikenal dengan sebutan migrasi emas)  radiasi emas tidak sama dengan radiasi nuklear.

Dan apabila ini terjadi dalam jangka waktu yang lama, maka akan mengakibatkan penyakit Alzheimer.

Sebab jika tidak di buang maka dalam jangka waktu yang lama nuklear emas dalam darah ini akan sampai ke otak dan memicu penyakit Alzheimer.

Alzheimer adalah suatu penyakit dimana orang tersebut kehilangan semua kemampuan mental dan fisik serta menyebabkan kembali seperti anak kecil.

Alzheimer bukan penuaan normal, tetapi merupakan penuaan paksaan atau terpaksa.

Dan mengapa Islam membolehkan wanita untuk mengenakan emas?

Wanita tidak ada masalah ini kerana setiap bulan, partikel berbahaya tersebut keluar dari tubuh wanita melalui menstruasi.

Penelitian lain menyebutkan bahawa dalam tubuh seorang perempuan/wanita, terdapat suatu lemak unik, lemak yang berbeza yang tidak dimiliki seorang laki-laki dimana lemak ini akan mencegah unsur senyawa radiasi  emas (Au) untuk masuk ke dalam tubuh, sehingga saat radiasi ini masuk, hanya mampu menembus kulit, namun tidak boleh menembus lemak yang menghalangi jalan menuju daging dan darah.

Itulah sebabnya Islam mengharamkan lelaki memakai emas dan membolehkan wanita memakai perhiasan emas.

Itulah hikmah Rasulullah Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam pada 1400 tahun dahulu melarang lalki memakai emas. Padahal beliau tidak pernah belajar ilmu fizik dan tidak paham tentang fizik.

Subhanallah.