Sabtu, 23 Julai 2016

Wanita Harus Baca, Cara Mengesan Penyakit Dari Perubahan Payudara Anda.

Pemeriksaan payudara diri bagi mengesan kehadiran pelbagai penyakit perlu di ketahui, Jika didapati ada perubahan pada payudara anda, segera berjumpa doktor.

1. Ketika mulai datang bulan
Ketika Anda akan datang bulan atau menstruasi, payudara memberi tahu Anda dengan cara yang unik. Mungkin sebagian dari Anda sudah tahu tentang hal ini. Menjelang datang bulan, payudara akan terasa bengkak dan sakit bila disentuh.

Namun sayangnya tidak semua wanita merasakan ini. Ada beberapa yang justru merasakan sakit saat menjelang datang bulan.

2. Ketika hamil
Pada awal kehamilan Anda, payudara juga memberikan isyarat berupa rasa kesakitan seperti saat datang bulan. Namun rasa kesakitan tersebut mengimbangi dengan mulai membesarnya ukuran payudara.

3. beli bra baru
Jika Anda mulai gemuk, payudara adalah salah satu petanda yang paling dapat dirasakan selain mulai ketat  seluar. Payudara mampu menunjukkan bahawa ‘dia’ perlu bra baru, Ini terjadi karana rasa sakit di sekitar payudara, leher, serta punggung jika memakai bra yang kekecilan. Pergerakan Anda juga tidak akan bebas karana bra yang terlalu kecilan.

4. mahu dibersihkan
Memakai bra yang sama selama berhari-hari atau berminggu-minggu akan membuat payudara terasa gatal. Untuk itu, payudara menunjukkannya kesan agar Anda sadar pentingnya mengganti bra paling tidak sehari sekali.

Selain mengganti bra, rasa gatal pada payudara juga penanda bahawa dia perlu  dibersihkan secara ekstra.

5. Berat badan turun
Jika Anda mengalami penurunan berat badan, maka payudara adalah bahagian tubuh pertama yang merasai pekara tersebut. karana payudara sendiri terdiri dari jaringan payudara dan lemak. Dalam beberapa kes  Anda akan melihat stretch mark selama proses ini. Mungkin akan muncul merah-merah pada awalnya tapi seiring berjalananya waktu akan memudar dengan sendirinya. Namun jangan khawatir karana itu bukan sesuatu yang berbahaya.

6. Terlalu banyak makan garam
Ketika Anda banyakan makan garam, maka payudara akan merespon ha itu dan menunjukkannya pada Anda. Isyarat yang ditunjukkan berupa rasa sakit dan mebengka.

7. Terlalu banyak minum kopi
Duke University of California menerangkan bahawa 61 peratus dari orang yang mengambil kafein terlalu banyak dari biasa  akan mengalami rasa sakit pada payudara mereka.

pekara ini disebabkan kerana kandungan kafein yang dapat membuat pengaliran darah di payudara membesar, menyebabkan bengkak, dan terasa berat.

8. terlalu banyak pergi gym
Jika Anda terlalu banyak memaksakan diri membentuk tubuh dengan pergi ke gym, maka payudara juga akan memberikan pertanda itu. bahawa latihan di gym sangat baik bagi tubuh. Biasanya wanita yang pergi bersukan akan menggunakan sport bra yang mengekang pergerakan bebas payudara. Nah, jika terlalu sering menggunakan sport bra, maka payudara akan terasa sakit karana terlalu ditekan.

Bagi Anda yang memilik payudara berukuran besar, sebaiknya mulai menjaga semua risiko dari ini. Salah satu tips untuk pekara ini adalah tidak dengan melakukan terlalu kerab. boleh juga beristirahat sambil sedikit mengendurkan payudara agar tidak terasa terjepit sehingga meninggalkan rasa sakit yang berkepanjangan.

9. Kekurangan zat besi
Zat besi sangat penting untuk tiroid Anda. Kelenjar ini berfungsi untuk menghasilkan hormon guna mengawal pertumbuhan dan metabolisme tubuh Anda. Jika Anda kekurangan zat besi, maka payudara akan menunjukkan rasa sakit denyut-denyut yang boleh menbuat anda rimas.

Cara untuk mengatasi pekara ini adalah dengan menambah pemakanan iodin untuk mengurangi sakit.

10. Anda mungkin memiliki PCOS
PCOS adalah Polycystic Ovary Syndrome atau sindrom ovarium polikistik. Gejalanya banyak sekali, termasuk haid yang tidak teratur, Pertumbuhan rambut yang cepat, kulit wajah berminyak, dan berjerawat. Namun hanya sedikit yang tahu bahawa sebenarnya payudara juga mencuba memberi tahu Anda. Wanita dengan PCOS akan meningkatkan cecair pada payudara dan rasa sakit.

11. Perlu jumpa doktor
Semakin berusia Anda, semakin besar kemungkinan. Namun kanser payudara . Salah satu yang paling dapat dirasai adalah dengan merasa bengkak di payudara atau ketiak, perubahan bentuk dan ukuran payudara, serta pertanda sakit.

Untuk itu Anda harus segera pergi menemui doktor pakar untuk menyelamatkan hidup Anda.

itu cara-cara dan bagaimana payudara berkomunikasi dengan pemiliknya. Anda sudah memeriksanya?