Ahad, 28 Ogos 2016

Perkahwinan Dibatalkan Kerana Pengantin Lelaki Tidak Tahu Niat Mandi Wajib.

Perkahwinan Dibatalkan
Sepasangan kekasih yang berusia 15 tahun terpaksa menunda perkahwinan mereka kerana calon pengantin lelaki gagal menjawab soalan niat mandi wajib.

Dalam kejadian yang berlaku pada pasangan tersebut telah di hadapkan ke Makamah Syariah kerana pengantin wanita terlanjur mengandung bersama pasangannya itu.

Hakim menerangkan bahawa peraturan untuk menikah sekurang-kurangnya lelaki berusia 20 tahun dan wanita berusia 18 tahun, oleh sebab itu mahkamah memutuskan untuk memberikan beberapa syarat bagi pasangan yang ingin berkahwin awal.

Akan tetapi kerana pengantin wanita mengandung terlebih dahulu, syarat umur dikecualikan dan mahkamah terpaksa menikahkan mereka.

Yang menariknya waktu berlangsung, hakim meminta keduanya berdiri dan menyuruh untuk membacakan niat mandi wajib, akan tetapi calon pengantin lelaki hanya senyum-senyum tanpa sebarang jawapan.

Melihat gelagat remaja lelaki tersebut hakim paham kalau dia tak tau niat mandi wajib. ”Sidang makamah ini kita tunda dan sidang pada minggu depan kamu harus sudah tahu, kata hakim sembil mengetuk palu.

Menurut hakim Zainuddin niat dia untuk bertanyakan niat mandi wajib kepada pasangan muda itu supaya mereka paham bahawa suami isteri yang habis berhubungan intim harus mandi wajib untuk menghilangkan hadasnya, jika tidak mandi sudah tentu mereka akan berdosa, katanya.

Untuk pasangan muda banyak pekara yang harus di pahami, bukan hanya soal mandi wajib, mereka juga harus pandai solat, tahu dasar-dasar agama, halal haram makanan, tanggung jawab dan lain lain, Kami meletakkan syarat ini bersebab bukan suka-suka. tegas zainuddin.