Rabu, 7 September 2016

Jenazah Minta Tolong Dari Dalam Liang Lahad Waktu Dikebumikan.

Tiba-tiba tangan jenazah menghulurkan tangan di celah-celah papan

kami mendengar jeritan suara minta tolong

SULAWASI: Ketika kami mendengar jeritan suara minta tolong kami terus melompat keluar dari liang lahad, kata seorang saksi di tempat kejadian yang berlaku baru-baru ini di Makassar Sulawasi Selatan.

Dalam kejadian itu jenazah bernama Daeng berusia 44 tahun yang disahkan meninggal dunia pada Sabtu di rumahnya kerana mengalami sesak nafas, menurut keluarganya, Daeng dah lama ada sakit itu.

Jenazah Daeng telah dibawa ke tanah perkuburan pada hari Ahad pukul 2 tengah hari untuk dikebumikan, setelah sampai mereka telah memasukkan jenazah ke dalam liang lahad, dan tutup menggunakan papan.

Tiba-tiba tangan jenazah menghulurkan tangan di celah-celah papan yang di gunakan untuk menutup jenazah, sambil meminta tolong agar tidak dikebumikan

Umar merupakan seorang saksi di tempat kejadian berkata, "tanah belum sepenuhnya diturunkan tiba-tiba tangan mayat keluar dan meminta tolong, kerana terkejut dengan kejadian itu orang yang menguruskan jenazah berteraburan lari disebabkan takut melihat kejadian.

Akan tetapi Umar dan berberapa orang yang hadir dan membacakan doa terlebih dahulu sebelum turun ke dalam liang lahad dan mengeluarkan jenazah semula, "saya membawa balik jenazah ke rumah semula menggunakan van jenazah, katanya.

Orang ramai mula datang ke rumah Daeng apabila mendapat tahu kejadian pelik yang berlaku, dan Daeng dikatakan masih hidup, sehingga rumah Daeng dipenuhi media tempatan, malangnya keluarga Daeng telah membawa Daeng ke kampung isteri untuk lari dari orang ramai dan media.

Pagi tadi saya pergi ke rumahnya, malangnya rumah sudah tiada orang, menurut jiran Daeng telah balik ke kampung isterinya kerana tidak mahu diganggu oleh orang ramai.