Isnin, 24 Oktober 2016

Tak Nak Geletek Anak Lagi Dah Lepas Ini.

Jangan geletek anak, itulah amaran yang diberikan oleh orang tua-tua dulu, sebenarnya banyak artikel yang mengingatkan kita untuk tidak menggeletek anak dan mencucuk pinggang kawan. kenapa?

Alasannya menggeletek kanak-kanak boleh jadi berbahaya sebab mereka tidak boleh menyuruh anda untuk berhenti, jantung mereka akan berdengup lebih kuat dan pernafasan boleh berubah hingga mengakibatkan mereka terkena serangan jantung.

Seperti yang pernah perlaku kepada seorang budak malang bernama Alya, dimana ibunya menggeleteknya di bahagian pinggang dengan niat bergurau dan bermanja.

Namun siapa sangka gurauan itu berubah menjadi mimpi ngeri apabila Alya yang tergolek-golek tiba-tiba kejang dan suara tersekat-sekat.

Ketika itu ibunya hanya mampu menjerit meminta tolong dengan suaminya, namun anak mereka bernasib baik masih selamatkan selepas dikejarkan ke hospital dan dapat rawatan pakar.

Mengulas tentang cucuk pinggang kawan, boleh buat terkesan pada mental mereka, selalunya dalam masyarakat melayu ramai orang suka cucuk pinggang kawan atas sekadar bergurau buat kawan itu melatah.

Dari segi Pisiologi pekara ini di terangkan dengan Responsive Saraf-Nervous System, dan kesannya bila kita kena cucuk pinggang sangat berbahaya, signal yang dihantar ke otak bila kena cucuk adalah response kawan anda untuk mempertahankan diri yang menyebabkan mangsa panik akibat kejutan.

Kejutan inilah yang membuat jantung terkejut dan degupan akan menjadi cepat secara tiba-tiba, bila situasi ini dibuat berulang kali, kemungkinan besar mangsa akan terkena serangan jantug.-Eberita.org