Ahad, 6 November 2016

Kanak-Kanak Mengalami Ruam Mengerikan Tersentuh Tumbuhan Beracun

Seorang kanak-kanak Zachhary 7 hampir kehilangan nyawanya akibat mengalami alergi kulit yang mengerikan selepas tersentuh sejenis tumbuhan beracun.

Kata ibunya, Zachhary mengadu mengalami gatal-gatal diseluruh badannya selepas tersentuh tumbuhan beracun Gympie-Gympie di sekolahnya.

Mata dan kakinya mulai menunjukkan tanda-tanda ruam, dan ketika itu ibunya cuba menghilangkan rasa gatal itu dengan menggunakan krim.

Hari kedua selepas memakai krim gatal yang disapukan ibunya seluruh tubuh Zachary dipenuhi ruam mengerikan.

Ibunya yang bimbang dengan perubahan kulit anaknya terus dikejarkan ke hospital, pada awalnya doktor mengsyaki Zachary terkena virus tumbuhan berbahaya, dan memberikan Zachary mengambil beberapa ubat.

Tapi siapa sangka keadaan Zachary semakin memburuk, hanya dalam beberapa jam, kulit kanak-kanak yang dipenuhi ruam itu mengeluarkan darah, bibirnya koyak, dan badannya mengeluarkan bintik-bintik yang mengeluarkan darah.

Doktor yang menangani Zachary terpaksa membuat instrumen presisi untuk mengetahui penyakit sebenar yang di alami kanak-kanak malang itu.

Setelah Selesai doktor menemui Zachary adalah seorang pesakit sindrom Stevens Johnson.

Ini adalah penyakit Eritema kulit Multiforme, mungkin disebabkan infeksi virus. Penyakit langka ini menyebabkan kematian sel epidermis kulit serta pemisahan dermis dan epidermis, atau bahkan lebih buruk.

Doktor bertanya secara detail tentang kehidupan seharian Zachary, dan akhirnya menimbulkan spekulasi bahawa beberapa hari yang lalu sewaktu dia sakit menahan gatal Zachary mengalami sakit kepala dan ibunya memberikan pil migrain.

Mestipun mengetahui punca penyakit itu, situasi Zachary masih teruk. Kulitnya seperti terbakar, hampir 90% kulit dari tubuh dipenuhi sindrom, infeksi paru mulai.

Proses penyembuhan penyakit ini sangat lama dan menyakitkan, pihak doktor perlu menunggu kulit baru secara bertahap kemudian dilapis dengan kulit tiruan.

Tidak ada yang tahu apakah kanak-kanak ini boleh pulih dari penyakitnya, Zachary setiap hari menahan gatal dan pedih di bahagian seluruh tubuhnya, mungkin hanya keajaiban tuhan yang mampu menyelamatkan nyawa kanak-kanak ini.

Gympie-Gympie (Tumbuhan penyegat) mengandung racun moroidin (racun yang terdapat di bulu tumbuhan gympie-gympie).

Bila anda masuk hutan dan melihat tumbuhan ini, atau pun melihat tanaman ini tumbuh di sekitar rumah segeralah meracunnya. Berada di dekat tanaman gympie-gympie juga beresiko terkena racunnya.

Dengan efek racun yang begitu dashsyat, tentara Inggeris pernah tertarik pada Gympie-Gympie dan berniat menjadikannya senjata biologis pada akhir 1960.-Eberita.org