Khamis, 3 November 2016

Suami Isteri Harus Baca 6 Rahsia Kebahagiaan Dalam Rumah Tangga.

Jika di lihat dari pelbagai aspek rumah tangga, terdapat pelbagai tips orang tua-tua dulu yang boleh kita ikuti bagi menjamin kebahagiaan berpanjangan seperti mana mereka mengekalkan kebahagian sehingga ke anak cucu dan terdapat pelbagai cara yang perlu kita praktikan bagi mengekalkan keharmoniaan sesebuah hubungan agar mampu bertahan lama.

Terdapat pelbagai rahsia kebahagiaan rumah tangga yang telah di kongsikan oleh orang tua dulu namun begitu terdapat 6 rahsia kebahagiaan yang palig di titik beratkan oleh ibu bapa kita sebelum anak-anak melangkah ke alam rumah tangga ini. Ini merupakan 6 rahsia yang selalu ibu bapa kita berikan sebagai nasihat buat anak-anak.

(1) Kejujuran- Faktor ini adalah merupakan aspek penting di dalam sesuatu kebahagiaan hubungan rumah tangga. Pada kebiasaannya, pasangan yang berasa teraniaya atau dianiaya akan menyimpan dendam dalam setiap penipuan yang telah dilakukan. Masalah ini akan berbalas-balas sehingga menjadi punca keretakan didalam sesuatu hubungan.

(2) Hormat- Semua manusia yang hidup di muka bumi ini suka apabila diri mereka dihormati. Begitu juga dalam hubungan rumah tangga, suami menghormati isteri, dan isteri pula menghormati suami. Selagi perasaan hormat-menghormati ini menebal dalam diri, pasti tiada masalah untuk sesuatu pasangan untuk mengekalkan kebahagiaan mereka.

(3) Cinta- Apabila menyebut soal cinta, ia adalah satu perkara yang subjektif yang sukar untuk diterjemahkan. Cinta juga mungkin boleh disamaertikan dengan pengorbanan. Sekiranya anda betul-betul mencintai pasangan, sudah pasti anda akan sanggup untuk berkorban demi kebahagiaan mereka. Kebahagian yang pasangan anda miliki pula akan menjadi kebahagian untuk diri anda.

(4) Sabar- Sifat pemarah adalah merupakan faktor utama yang menjadi punca dalam keretakan sesuatu hubungan. Anda perlu belajar untuk bersabar. Lakukan sesuatu dengan pertimbangan yang waras dan bukannya apabila dipengaruhi oleh emosi.

(5) Komunikasi- Pasti anda semua menyetujui jika kami menyatakan bahawa lebih banyak mendengar adalah lebih baik berbanding lebih banyak bercakap. Berikan sepenuh perhatian apabila pasangan anda meluahkan perasaan untuk mereka merasakan diri mereka dihargai. Seseorang yang merasakan diri mereka dihargai akan tahu untuk menghargai orang lain.


(6) Memahami- Apabila isteri anda seorang yang pemarah, anda perlu banyak bersabar. Bukannya anda juga turut serta untuk berasa marah. Apabila anda sudah memahami pasangan anda, ia juga bermakna anda akan mampu untuk bertolak ansur terhadap pasangan dalam apa jua situasi sekalipun. Tolak ansur juga penting dalam kebahagiaan rumah tangga. - iislamku