Sabtu, 7 Januari 2017

Akibat Kecuaian, Bayi Berusia 12 Hari Maut Terpanggang Dalam Incubator.

Seorang bayi yang baru berusia 12 hari maut akibat melecur teruk seperti di panggang apabila salah seorang jururawat terlupa memperlahankan suhu incubator di ruangan bayi tersebut diletakkan.

Menurut Waibo CCTV, pihak hospital  enggan bertanggung jawab dan cuba menyembunyikan punca kematian bayi yang diberi nama Fujian  warganegara Ye Yiong China itu.

Menurut doktor yang berkuasa di hospital itu, bayi berkenaan dirawat dengan baik dan diletakkan dalam incubator dengan suhu yang terkawal akibat kesejukan, menurutnya bayi malang berkenaan meninggal dunia akibat daripada jangkitan kuman.

Pihak Waibo CCTV juga membocorkan sebuah rakaman Cctv kejadian, tapi telah dipotong dan memiliki sisi gelap, doktor serta jururawat telah bersembunyi, mereka tidak berani mengakui kesalahan dan melaporkan  berita kejadian bayi yang tidak berdosa tersebut, walaupun bayi itu tidak dapat menikmati dunia sekurang-kurangnya berikan kepada kedua orang tua bayi itu keadilan, tulis Waibo CCTV.


Selain itu Rekod perubatan juga telah di ubah suai dan doktor yang bertugas serta  jururawat hospital itu telah pun melarikan diri.

“Mereka seolah-olah menutup langit dengan menggunakan satu telapak tangan (menyembunyikan kebenaran dari orang lain) jangan hanya kerana anda bekerja di hospital kerajaan tidak ada pemberita yang berani menyiasat”

Pada hari ahad lalu saya telah pun menemu bual dengan ibu bayi tersebut, mereka telah di maklumkan bahawa bayinya sudah di benarkan pulang ke rumah dari pihak hospital pada hari itu tetapi pihak hospital telah mengarahkan agar bayi itu ditahan semula kerana bayi itu di katakana berada dalam keadaan  kesejukkan.

Pada pagi rabu, hospital telah memaklumkan bahawa bayi mereka sudah meninggal dunia, dalam tempoh dua ke 3 hari pihak hospital boleh sahaja mengubah apa yang boleh diubah untuk menghapuskan bukti.

Ketika ahli keluarga datang ke hospital mereka berlakon dengan memberikan CPR sebelum mengesahkan kematiannya.


Oleh kerana saya tidak berada ditempat kejadian saya telah meyiarkan apa yang saya tahu dan anda boleh menilai sendiri sudah berapa lama bayi itu mati akibat terpanggang, tegas penulis Waibo CCTV.