Khamis, 5 Januari 2017

Bahaya Mencukur Bulu Kemaluan Sebelum Berhubungan Intim.

Gambar hiasan
Amalan mencukur bulu kemaluan sebelum melakukan hubungan suami isteri, amatlah kerap kali dilakukan oleh masyarakat kita.

Sebelumnya sejumlah penelitian menunjukkan mencukur bulu kemaluan sebelum melakukan hubungan suami isteri meningkatkan risiko infeksi penularan penyakit kelamin.

Apabila mencukur kemaluan dilakukan sebagai tabiat sebelum berhubungan, baik pada lelaki mahupun wanita risiko memiliki penyakit kelamin akan lebih tinggi.

Sepertimana catatan penelitian itu,risiko terkena infeksi menular penyakit kelamin seperti Herpes, Ppv yang boleh menyebabkan kutil kelamin hingga menjadi Kanser, Sifilis, Gonore atau kencing bernanah, Klamidian hingga Hiv.

Mencukur bulu kemaluan sampai habis sebenarnya akan memudahkan bakteri atau virus melewati kulit, bulu yang di cukur itu sendiri berfungsi melindungi kulit dari virus ketika kulit bergesekan.

Pakar penelitian itu sendiri Ivanova berkata akan banyak luka yang terlihat disekitar kulit kemaluan selepas mencukur bulu, pisau cukur yang digunakan juga belum tentu bersih.

Belum lagi di sekitar organ intim kerap kali dibiarkan lembab, ini merupakan syurga bagi perkembangan virus dan bakteri.