Rabu, 8 Mac 2017

“Kisah Menarik 3 Orang Asli Bertemu Polis Wanita”

Baru-baru ini indonesia telah mengadakan Roadblock besar besaran di seluruh indonesia tidak terkecuali di Pulau Papua yang terkenal dengan orang aslinya.

Namun terdapat satu kejadian unik yang juga di anggap lucu dimana tiga orang suku asli pedalaman Papua menunggang motorsikal Yamaha jenis Jupiter MX tanpa mengenakan pakaian.

Hanya seorang sahaja yang memakai helm sementara dua penumpang tidak mengenakan apa apa.

Menariknya Mereka juga membawa busur, panah hingga tombak seakan hendak pergi berperang.

Memetik laporan sumber Tribun medan Ketiganya ditahan oleh seorang anggota polis wanita,Barangkali polis wanita ini juga pening mahu keluarkan saman atau tidak melihat ketiga tidak paham apa yang dimaksut dengan Undang undang jalan raya.

Adakah mereka memiliki surat kenderaan atau lesen? sepertinya tidak memandangkan mereka hanya membawa beg kecil seperti belalai gajah yang diletak di bawah pusat mereka.

Itu beg apa? tanya polis wanita,,dengan rasa malu lelaki yang memandu berkata,”itu bukan beg puan itu belalai gajah”

Bagaimanapun polis wanita berkenan tersenyum dan cuba memahamkan mereka atas bahaya menunggang motor tanpa mengenakan pakaian keselamatan, selain itu dia memberi kertas peringatan  yang kemudiannya disimpan di beg kecil yang menyerupai belalai gajah itu.

Rodblock Simpatik 2017 dilaksanakan selama 21 hari diseluruh indonesia yang bermula  pada awal bulan Mac iaitu bermula pada kelmarin sehinggalah penghujung bulan Mac ini.