Rabu, 5 April 2017

Sungguh Mulia Hati Budi Beliau “Terimaksih Pak Teh”

Terima kasih dari kami sekeluarga kepada pegawai polis bertugas di Balai Polis Sungai Dua, Seberang Prai pada 23-24/3/2017. Maaf saya terlupa untuk bertanyakan nama pegawai tersebut. Dia membahasakan dirinya sebagai Pak Teh dengan anak-anak saya & dia berasal dari Sik Kedah.

Untuk makluman, kami dalam perjalanan dari Perlis ke Johor Bahru. Tayar kereta kami pecah di KM 110 PLUS Highway jam 11.35 malam 23/3.

Kereta ditunda ke sebuah kedai tayar berdekatan Balai Polis Sg Dua jam 1.55 pagi 24/3. Kereta kami tidak dibekalkan dengan tayar spare bagi membolehkn kami menukar untuk penggunaan sementara.

Kami dimaklumkn oleh seorang pak cik berketurunan cina yang kebetulan lalu di situ yang kedai tayar tersebut beroperasi bermula jam 10 pagi.

Dia juga memaklumkan yang tiada hotel di kawasan berdekatan. Hanya ada beberapa homestay tetapi pada awal pagi sukar utk menghubungi pengusaha homestay.

Dengan 5 orang anak yang berumur antara 10-16 tahun terasa kurang selesa untuk kami berada di dlm kereta sementara menunggu kedai dibuka.

Suami mencadangkan untuk kami menumpang tidur di masjid berdekatan namun kebiasaannya masjid dikunci pada waktu tersebut.

Sementara memikirkan tindakan seterusnya kami ke balai polis berdekatan bagi menumpang bilik air. Sampai di balai polis, 2 org pegawai bertugas bertanyakan masalah kami.

Selesai menggunakan bilik air, salah seorang pegawai bertugas menawarkan kami bermalam di rumahnya. Kami agak terkejut & kurang percaya pegawai yang kami kenal hanya beberapa minit sanggup membenarkan kami menumpang di rumahnya.

Sungguh mulia hati budi beliau. Sebelum ke rumahnya, beliau memeriksa kenderaan kami bagi memastikan ianya selamat ditinggalkan di situ. Kami bukan sahaja menumpang tidur di rumahnya namun beliau turut membekalkan makanan untuk kami sekeluarga.

Urusan penggantian tayar siap jam 11.45 pagi 24/3 dan kami bertolak ke Johor Bahru jam 12 tengahari. Jutaan terima kasih buat ‘Pak Teh’, segala budi baik tuan hanya Allah yang dapat membalasnya.

Amat bertuah pihak polis mempunyai pegawai yang bersikap sedemikian. Selamat Hari Polis ke 210 kami ucapkan & semoga pihak tuan sukses selalu di dalam apa jua perkara. Terima kasih sekalung tahniah.