Kenyataan Rasmi Ketua JSJ Johor Isu Hon Depan Masjid Perdana.

Kes viral pertelingkahan dihadapan masjid austin perdana,taman setia indah johor bahru ketika solat Jumaat yang melibatkan seorang lelaki cina dan seorang perempuan cina disahkan sebagai salah faham akibat membunyikan hon.

Kenyataan media ketua jabatan siasatan jenayah johor hari ini telah mengulas isu berkenan berkata kejadian itu berpunca daripada kesesakan jalan raya dan halangan di hadapan masjid yang telah menyukarkan pergerakan lelaki cina bersama kawan perempuannya yang sedang memandu kereta melalui jalan tersebut.

Lelaki cina itu menyembunyikan hon tanpa henti menimbulkan kemarahan beberapa lelaki melayu yang sedang solat jumaat di masjid tersebut.

Ekoran daripada tindakan itu lelaki cina itu beberapa orang melayu bertindak merosakkan kereta lelaki cina tersebut.

Pihak polis yang mendapat maklumat telah bergegas ketempat kejadian dan berjaya mengawal keadaan,kesemua yang terlibat telah dibawa kebalai polis dimana satu sesi perjumpaan telah di adakan di antara pihak yang terlibat termasuk AJK Masjid.

Kesemua pihak yang terlibat paham dan telah menyerahkan siasatan penuh kepada pihak polis.

Pihak polis menyeru kepada orang ramai supaya tidak membuat spekulasi sendiri dan memberikan ruang kepada pihak polis untuk mejalani siasatan seadil adilnya.

Pihak polis juga akan mengambil tindakan tegas kepada individu yang mengambil kesempatan insiden ini yang menjadikan sebagai landasan menggugat ketentraman awam.kata dato kamarulzaman.