Video Detik-Detik Crane Jatuh Di Pelabuhan

Dubai: Sepuluh orang cedera apabila sebuah kapal kontena melangar dinding pelabuhan dan kemudian melangar kren pada 4 Mei di Jebel Ali Port, Terminal 1, DP World. Tiada sebarang kemalangan jiwa dalam kejadian itu.

"DP World mengesahkan bahawa kejadian berlaku pada Khamis Mei 4 di Jebel Ali Port, Terminal 1. Semasa berlabuh, sebuah kapal kontena CMA CGM berlanggar dengan dinding pelabuhan menarik kaki kren jeti menyebabkan ia jatuh. 

Kren kedua juga beralih ke landasan semasa kejadian itu tetapi kekal tegak dan stabil, "menurut kenyataan rasmi.

"Kejadian itu menyebabkan satu parah dan sembilan cedera ringan, tetapi bersyukur kerana tiada kemalangan jiwa. 

Rawatan perubatan untuk semua kecederaan ringan telah diterima di Klinik perubatan DP World di terminal, manakala lelaki dengan kecederaan yang sederhana, lengan patah dan kaki, dibawa ke hospital dan kini dalam keadaan stabil, "kata kenyataan itu.

Pihak berkuasa telah menubuhkan pasukan siasatan untuk mengenali punca sebenar kejadian itu.

"Siasatan sedang dilakukan untuk menyiasat punca kejadian. Kren jeti runtuh akan dikeluarkan mengikut semua prosedur keselamatan yang perlu setelah siasatan selesai. 

Kren kedua adalah di bawah penilaian integriti struktur dan tidak digunakan sehingga diberitahu kelak, "kata kenyataan itu.

"Keutamaan kami ialah keselamatan dan kesejahteraan pekerja dan semua pelawat ke pelabuhan. 

Pasukan keselamatan terminal DP World merespon dengan cepat ke tempat kejadian dan ketua pasukan keselamatan global menyertai mereka di tempat kejadian dalam tempoh lima minit. 

Bekerja dengan luar pasukan tindakan kecemasan, kawasan itu dipindahkan dan zon pengecualian diwujudkan.

Drone keselamatan juga digunakan untuk meninjau kawasan itu, mencari sesiapa yang memerlukan bantuan perubatan dan untuk memastikan keselamatan krew, "katanya.

Langkah telah diambil untuk mengurangkan gangguan perkhidmatan kepada pelanggan semasa pengaktifan tindak balas kecemasan dan dalam fasa penyiasatan seterusnya.