Khamis, 3 Ogos 2017

Selamat Tinggal Barcelona, Neymar Setuju Sertai PSG

Perpindahan paling mahal dalam sejarah bola sepak dunia, selepas Neymar bersetuju dengan perjanjian selama lima tahun untuk bersama Paris Saint-Germain.

Menurut laporan mStar Online, Neymar akan bertolak ke Paris dalam masa dua hari lagi, Neymar memutuskan untuk meninggalkan Barcelona berikutan perbincangan di Rio de Janeiro pada awal bulan Julai lalu.

Neymar telah ditawarkan gaji asas £26.8 juta setahun, selepas cukai, sekitar £515,000 seminggu, Barcelona mengesahkan klausa pembelian tersebut perlu 'didepositkan sepenuhnya'.

Menurut laporan Sky Sports, pertemuan ejen Pini Zahavi dan bapanya berlaku di Brazil awal bulan lalu melibatkan Neymar, bapanya dan ejen Pini Zahavi yang telah bersetuju dengan perjanjian itu.

Ejen Zahavi telah mengenali Neymar sejak berumur 17 tahun dan telah menjadi salah seorang penasihat terdekatnya.

Menurut Sky Sports lagi "Sejak Neymar memutuskan untuk pergi ke Paris Saint-Germain, dia berdepan tekanan besar supaya kekal di Barcelona. Rakan sepasukannya mahu dia terus bersama kelab tetapi dia telah buat keputusan."

Sumber itu menambah bahawa Neymar nyaris menyertai Manchester United dalam pasaran perpindahan musim panas lalu tetapi memilih PSG selepas menjalani musim seterusnya di Barcelona.

Neymar dijangka menyertai lima rakan sepasukan antarabangsa Brazil di PSG, termasuk Dani Alves dan Thiago Silva.

Orang ramai mengatakan Neymar telah gilakan duit, hingga sanggup tinggalkan Barcelona dan menyertai PSG, tetapi bagi Neymar dia mahu menjadi ketua di PSG, dia percaya dia boleh melakukannya di Paris."

Presiden La Liga Javier Tebas mengancam untuk menyekat perpindahan itu tetapi difahamkan pegawai PSG 'sangat yakin' tidak akan ada isu yang akan timbul dengan klausa pembelian.

PSG masih belum mengesahkan sama ada perjanjian telah dicapai. Sumber: mStar Online