Ibu Bapa Suspek Bakar Pusat Tahfiz Akan Didakwa?

Suslan kes kebakaran Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah yang telah mengorbankan 23 nyawa pada Khamis lalu, pihak polis tidak menolak sebarang kemungkinan untuk turut mendakwa ibu bapa kesemua suspek yang terlibat.

Walau bagaimanapun menurut Ketua polis Negara, Tan Sri Mohamad Fuzi Harun ketika ditemui memberitahu bahawa perkara itu hanya akan diputuskan oleh pejabat Peguam Negara.

"Saya tidak boleh komen sebab kes ini masih terlalu awal untuk disimpulkan. Kita melihat dari semua sudut. Apa yang saya boleh kata awak (wartawan) tunggu dan lihat kerana ketika ini keutamaan kita adalah melengkapkan kertas siasatan dan menghantar laporan tersebut kepada pihak berkaitan.

"Ia juga bergantung kepada cadangan kami kelak. Kita akan melakukan yang sewajar. Pada masa sama, perkara ini perlu dibincang dengan pejabat Peguam Negara.

"Pegawai kami juga bekerja keras untuk melengkapkan kertas siasatan dalam tempoh terdekat ini," katanya ketika ditemui media selepas menghadiri mesyuarat Jawatankuasa Peringkat Tinggi (HLC) Mengenai Pasukan Petugas Khas Sekolah-sekolah Tahfiz yang dipengerusikan Timbalan Perdana Menteri di Bangunan Putra Perdana, Putrajaya, hari ini.

Ketika diminta bagi mengulas lanjut mengenai tindakan yang bakal diambil terhadap ibu bapa ketujuh-tujuh suspek yang menyebabkan insiden kebakaran tersebut yang dianggap bagi memberikan pengajaran kepada orang ramai.

Ditanya sama ada ketujuh-tujuh suspek berkenaan akan terus didakwa atau disambung reman, Mohamad Fuzi berkata, ia bergantung kepada keperluan pihak polis.

"Ketika ini, laporan dari beberapa pihak termasuk Jabatan Kimia, Jabatan Bomba dan Penyelamat serta beberapa laporan lain yang perlu dilengkapkan dalam masa terdekat.

"Ini kerana kita perlu menghantar laporan kepada pihak berkenaan secepat mungkin," katanya.

Dalam kejadian Khamis lalu, 21 pelajar dan dua guru terkorban manakala tujuh cedera.- Harian Metro