Wanita Dikecam Netizen Selepas Muat Naik Gambar Mengangkang.

Petaling Jaya - Seorang model wanita dikecam hebat oleh netizen selepas memuat naik gambarnya yang dianggap kurang sopan di Instagram miliknya.

Beberapa keping gambar dengan 'pose' berani iaitu berhijab sambil mengangkang yang di muat naik oleh model tersebut ternyata mengundang kemarahan serta kecaman daripada netizen.

Model yang dikenali dengan nama Yaya tersebut dikatakan bertindak berani dengan memuat naik gambar seperti itu dan lebih teruk lagi apabila beliau menyertakan bersama keterangan "Nasi kangkang nak?".

Kenyataan tersebut menyebabkan dirinya lebih teruk dikecam kerana 'Nasi kangkang' bermaksud ilmu hitam yang digunakan terhadap kaum lelaki bagi tujuan menundukkan mereka dan perbuatan tersebut adalah haram di sisi agama.

Walaubagaimanapun, Yaya telah memadam keterangan tersebut dan digantikan dengan emoji serta telah menutup ruangan komen selepas dia teruk dikecam oleh netizen disebabkan keterangan beraninya itu.

Yaya berusia 19 tahun yang merupakan seorang Duta Produk Kecantikan memberitau bahawa dia pada mulanya melakukannya hanyalah untuk tujuan suka-suka tetapi tidak menyangka sama sekali dia akan dikecam sebegitu teruk oleh netizen.

Yaya turut memberitahu bahawa dia sedia maklum bahawa gambar sebegitu tidak sesuai untuk kalangan masyarkat di negara ini apatah lagi dia memuat naik gambarnya yang bertudung sambil melakukan aksi tersebut.

Ianya menyebabkan dia teruk dikecam sehingga ada yang menghantar DM (mesej langsung) menyindirnya dengan pertanyaan "buat 'nasi kangkang' ke" menyebabkan dia meletakkan kenyataan "Nasi kangkang nak" sebagai membalas sindiran yang dilontarkan kepadanya.

Yaya yang merupakan anak kedua dari tiga beradik serta berasal daripada Terengganu bagaimanapun telah memadam kenyataannya itu dan digantikan dengan emoji selepas ditegur oleh majikannya yang tidak mahu ianya berterusanmenimbulkan kekecohan di media sosial.

"Saya turut dimarahi oleh ahli keluarga akibat daripada gambar yang kurang sopan tersebut," kata Yaya.

Beliau ketika ditemui memberitahu bahawa dia mempunyai alasannya yang tersendiri terhadap tindakannya itu dan ianya terpulang kepada masyarakat untuk menilai dirinya.

“Ini merupakan kali pertama saya dikecam hebat oleh netizen. Mungkin inilah dugaan yang terpaksa dihadapi oleh usahawan-usahawan yang berjaya," katanya.

Yaya juga turut memberitahu bahawa dia dalam mempertimbangkan untuk memadamkan semua gambar berkenaan apabila tiba masanya nanti tetapi buat masa sekarang dia ok sahaja cuma agak terkilan kerana rakan-rakannya sendiri turut mengecam tidakannya itu.

Melalui kejayaannya dalam bidang perniagaan, beliau memberitahu bahawa dia telah menjadikan jutawan kosmetik, Datuk Aliff Syukri Kamarzaman sebagai idolanya untuk berjaya.