Padah Rakam Video Gadis Berusia 16 Tahun Digilir Berkumpulan .

SYDNEY - Seorang lelaki telah dijatuhkan hukuman penjara minimum lima tahun selepas mahkamah mendapati dia bersalah merakamkan aksi sekumpulan lelaki merogol seorang gadis berusia 16 tahun di sebuah rumah yang terletak di barat Sydney.

Lelaki tersebut yang dikenali sebagai Ayden Devereux berusia 26 tahun didapati bersalah merakamkam kejadian tersebut serta boleh didengari suara beliau melalui rakaman berkenaan yang bertindak menggalakkan tertuduh yang lain merogol mangsa.

Mengikut laporan mStar Online, melalui rakaman yang di rakamkan oleh beliau yang berdurasi 17 minit terbabit yang berlaku di St Clair pada tahun 2015 jelas kedengaran suara beliau.

"Lagi, seterusnya, seterusnya, seterusnya, seterusnya," katanya pada satu ketika di dalam rakaman video terbabit.

Hakim Chris Hoy, menyifatkan kesalahan itu sebagai kejam, jijik dan menyatakan Devereux 'tidak menunjukkan sikit pun rasa peduli' terhadap mangsa.

"Ia adalah tingkah laku yang memalukan," katanya.

Rakaman itu ditemui apabila pegawai menyiasat membuat siasatan sepenuhnya dua hari kemudian.

Walaupun Devereux tidak menyentuh mangsa, komentarnya mencadangkan bahawa dia lebih ghairah tentang apa yang sedang berlaku.

"Dia akan melayan kita seorang demi seorang," kata Devereux semasa rakaman.

"Mangsa tidak bergerak," kata Hakim Hoy.

Dua tahun selepas kejadian rogol berkumpulan dan selepas melihat video itu, Devereux buat pertama kami memutuskan untuk mengaku bersalah.

Dia memberitahu ahli psikologi: "Bodoh betul. Saya harap melakukan sesuatu untuk menghentikannya."

Hakim menerima bahawa tidak ada bukti menunjukkan Devereux mengetahui kecacatan intelektual mangsanya.

Devereux akan menghabiskan sekurang-kurangnya lima tahun hukuman penjara.

Seorang remaja sebelum ini dijatuhi hukuman penjara sekurang-kurangnya tiga tahun kerana terlibat dalam kes rogol berkumpulan, selepas dirinya mengaku bersalah.

Tiga lagi, Tristan Carlyle-Watson, Andrew Waters dan Kurt Stevenson, dibicarakan di mahkamah dan semua mereka didapati bersalah.-mStar Online