Cantikan Wajah Secara Semula Jadi


Dengan menggunakan buah-buahan secara semula jadi, Anda juga dapat menghindari pengaruh bahan kimia yang terkandung di dalam prodak masker. Cara membuat masker ini juga mudah dan senang.

Kebanyakan produk kecantikan mengambil bahan-bahan yg terdapat dari buah buahan untuk menghasil kan produk kecantik wajah yang dipercayai boleh membuat kulit si pemakai lebih halus, mulus serta jelita.

Anda dapat membuatnya sendiri di rumah menggunakan buah-buahan yg terdapat di rumah serta mudah didapati serta berkhasiat untuk membuat kulit kelihatan cantik serta mulus.

1. Limau

Campurkan jus limau dengan madu untuk membantu menghilangkan bintik hitam dan kulit mati secara bersamaan. Lemon memberikan efek mencerahkan sementara madu membantu pengelupasan kulit mati sehingga wajah Anda lebih berseri.

2. Strawberry

Stroberi merupakan buah yang baik untuk mencerahkan wajah. Campurkan strawberry dengan yogurt,  kemudian sapukan pada wajah Anda secara merata. Gunakan selama yang Anda inginkan karena bahan-bahan ini sangat ringan di kulit.

3. Lemon

Lemon adalah buah yang kerap dimanfaatkan sebagai aroma yang menyegarkan dan bahan pembersih paling fleksibel di rumah. Perahan jus lemon merupakan bahan yang paling baik untuk mencerahkan kulit. Campurkan jus lemon dengan madu dan sapukan pada wajah Anda. Biarkan selama 10 minit kemudian bilas hingga bersih.

4. Betik

Dapatkan buah betik separuh masak, blender betik tersebut dan campurkan dengan kunyit untuk membuat masker, ratakan pada wajah anda. Enzim yang terkandung pada betik dapat mengecilkan pori-pori sehingga kulit wajah lebih cerah.

 5. Anggur

kulit Anda akan terlihat mengagumkan dengan memberikannya kandungan vitamin C di dalam buah anggur. ratakan buah anggur yg telah di hancurkan pada wajah anda. Lakukan secara rutin kemudian lihat hasilnya.

6. Mangga 

Kebanyakan masker kecantikan mengandungi bahan dari mangga. Mangga dapat membantu kulit Anda menjadi lebih lembap dan halus. Campurkan mangga dengan susu. Kemudian sapukan pada wajah secara merata.

Untuk mendapatkan wajah yang cantik secara semula jadi tampa bahan kimia, kita perlu merajinkan diri untuk membuat rawatan secara semula jadi, selamat mencuba Sumber : Berita 6 Artikel Atila Atasha