4 Gambar : Nenek 'Muka Cair' Enggan Dibedah Kerana Takut Mati


BANGKOK - Seorang warga emas yang mengalami keadaan muka yang luar biasa enggan menjalani pembedahan kerana bimbang akan menemui ajal semasa di dalam dewan pembedahan biarpun ditawarkan bantuan kewangan.

Wanita yang dikenali sebagai Wiang Boonmee, 63, yang berasal dari Wilayah Surin, Thailand dikatakan mula mendapat perhatian selepas seorang wanita, Praew Wattanam, yang terserempak dengan Boonmee di jalan berkongsi kisah pertemuan itu, lapor satu portal.

Kata Wattana, "saya lihat dia gigih mencari rezeki dengan menjual bunga dan aksesori wanita di tepi jalan. Dia tidak mengharapkan bantuan, jauh sekali mengemis jadi saya terpanggil untuk membantunya."

Namun akhirnya kisah itu kemudiannya sampai ke pengetahuan Dr Sunura Qurairat, Presiden Rangsit University, sebelum beliau bertemu dengan Boonmee dan menawarkan bantuan perubatan.

Tetapi bantuan tersebut ditolak oleh Boonmee dengan memberikan alasan 'takut mati'.

Katanya, "saya sudah hidup dengan keadaan ini sejak berpuluh tahun lalu, tetapi saya sihat. Malah saya masih boleh mencari rezeki."

"Kalau saya menjalani pembedahan, tiada jaminan ia akan berjaya dan saya mungkin mati semasa pembedahan. Saya tidak mahu mati dengan cara begitu."

Difahamkan, penyakit yang dialami Boonmee yang dinamakan Neurofibromatosis itu adalah sejenis penyakit genetik yang menyebabkan tumor benign tumbuh di bahagian tisu saraf.

Dan di kebanyakan negara, penyakit ini boleh dirawat jika dirujuk kepada pengamal perubatan di peringkat awal. Sumber: Astro Awani. Editor: Atila Atasha