Hati-Hati Dadah Jenis Baru Berada Di Pasaran


DADAH BARU – 'New Psychoactive Substances (NPS)' sejenis dadah yang baru direka seperti gula-gula kini dikesan memasuki pasaran Indonesia  dan mungkin akan cuba masuk ke pasaran di Malaysia. sasaran dadah ini adalah kanak kanak selain di jual di club-club malam di ibu negara.

Bahan-bahan psikoaktif baru (NPS) adalah ubat-ubatan yang direka untuk meniru kesan bahan haram seperti ganja, amphetamine, kokain, ecstacy dan termasuk BZP, mephedrone, MPDV, NRG-1, Benzo Fury, MDAI dan etilfenidate yang di haramkan tetapi dijual secara sah.

NPS (Dadah) mula muncul di pasaran dadah UK sekitar 2008/09, Mereka tergolong dalam empat kategori utama:

Cannabinoids sintetik - ubat-ubatan ini meniru ‘ganja’ dan dijual menggunakan nama-nama seperti, Clockwork Orange, Black Mamba, Spice and Exodus Damnation.

Ubatan tersebut tidak mempunyai kaitan dengan tumbuhan ganja tetapi bahan kimia yang dicampur ke dalam ubatan tersebut, bertindak pada otak dengan cara yang sama dengan ganja.

Ubat jenis 'Downer' / tranquiliser - ubatan ini meniru dadah tranquiliser atau anti-kegelisahan, khususnya dari jenis benzodiazepine dan termasuk Etizolam, Pyrazolam dan Flubromazepam.

Ubat hallucinogenic - ubat-ubat ini meniru bahan seperti LSD dan termasuk 25i-NBOMe, Bromo-Dragonfly dan ketamin.
  
‘Kesan’ NPS berbeza dari dadah dan berbanding dengan ubat yang lebih tradisional, kami mempunyai maklumat yang sangat terhad mengenai penagih dadah jenis ini.

Walau bagaimanapun, telah wujud bukti yang semakin meningkat penagihan dadah NPS kerana terdapat rekod di hospital dan kematian yang dicatitkan.

Dadah NPS ini menunjukkan potensi peningkatan yang sangat bahaya untuk jangka masa pendek atau panjang.

Satu Forum Dadah Yang Berlangsung Di Scotland menunjukan penyelikan yang teleh dijalankan dari tahun 2013 yang merumuskan bertapa bahayanya Dadah NPS;

Penagih dadah NPS akan berada dalam keadaan yang tidak dapat di ramal dan akan membuat apa saja hingga membunuh diri sendiri.

Penagih dadah NPS akan mengalami peningkatan suhu badan, denyutan jantung laju, koma dan risiko kepada organ dalaman (PMA) secara mendadak.

Penagih dadah NPS  akan mengalami Halusinasi yang tinggi seperti sedang berada dalam mimpi dan kerap muntah.

Penagih dadah NPS akan mengalami Kekeliruan didalam pertimbangan yang membawa kepada pencerobohan dan keganasan,

Penagih dadah NPS  merasa tekanan atau stress yang tinggi walaupun hal kecil yang boleh menyebabkan penagih merasa untuk bunuh diri.

Penagih dadah NPS juga dikaitkan dengan isu kesihatan jangka panjang:

Peningkatan dalam masalah kesihatan mental termasuk psikosis, paranoia, kegelisahan, 'komplikasi psikiatri dan Kemurungan,

Kesan penggunaan Penagih dadah NPS sangat cepat kepada tubuh fikizal dan psikologi selepas tempoh penggunaan hanya dalam beberapa minggu.

Banyak perhatian media diberikan kepada pengumuman bahawa sebilangan besar 'ubat baru' telah dikenalpasti.

Ini boleh disalah anggap kerana  semua ubat baru ini berbeza antara satu sama lain,  Walau bagaimanapun, selalu ada ubat baru yang dikenal pasti, akan masuk ke salah satu kategori di atas.

Dadah NPS biasanya dijual secara dalam talian dan sehingga baru-baru ini dijual di kedai-kedai.

Ubat-ubatan ini datang dalam pembungkusan berwarna terang di bawah pelbagai jenama.


Pembungkusan itu boleh menggambarkan senarai ramuan tetapi agak mustahil untuk memastikan apa kandungan didalamnya dan jenama boleh berubah dari seminggu ke minggu. Editor: Atila Atasha