Saudagar Berlian Taja Perkahwinan 251 Pengantin


India - Seorang saudagar berlian telah menaja sebuah majlis perkahwinan secara besar-besaran untuk pengantin perempuan yang tiada ibu bapa. 

Saudagar berlian yang bernama Mahesh Savani, telah menaja majlis perkahwinan di Gujarat, India kepada lima pasangan Islam yang tiada bapa, satu pasangan Kristian dan dua wanita yang positif HIV.

Beliau menaja perkahwinan tersebut kerana percaya bahawa apabila mengahwinkan perempuan-prempuan yang susah kehidupan beliau akan di rahmati tuhan. Beliau telah menganjurkan majlis perkahwinan beramai-ramai ini sejak tahun 2012 di daerah Surat, India. 

Menurut Daily Mail yang memetik media India, saudagar Mahesh Savani sendiri akan melakukan upacara 'Kayadaan' iaitu melepaskan anak perempuan berkahwin. 

Kesudian beliau menaja majlis ini adalah disebabkan salah seorang pekerja perempuannya kematian bapa beberapa hari sebelum majlis perkahwinan.

Semua pengantin yang mengikuti perkahwinan ini akan berpakaian perkahwinan mengikut etnik masing-masing dan disaksikan ribuan orang yang hadir.


Saudagar mahesh Savani juga akan memberi hadiah berupa barang kemas dan perabot rumah bernila 500,000 rupees ($7,400) kepada setiap pasangan pengantin untuk memulakan kehidupan selepas berkahwin. Ini juga adalah satu tanggungjawab sosial yang dilakukan oleh beliau bagi membantu setiap bakal pengantin yang susah.

Untuk tahun ini, beliau tidak keseorangan menaja perkahwinan tersebut tapi beliau telah bersama-sama berganding bahu bersama seorang pemaju hartanah  yang di kenali sebagai Sanjay Movaliya untuk merealisasikan majlis yg dianjurkan.

Kos majlis perkahwinan di India tinggi dengan keluarga pengantin wanita perlu membayar mahar dengan wang dan hadiah.

Bapa biasanya membiayai perkahwinan anak perempuannya dan bagi perempuan yang kematian bapa atau miskin, peluangnya untuk berkahwin amat tipis.

Majlis itu juga menyediakan makanan untuk ribuan orang, termasuk ahli keluarga pengantin selama beberapa hari.

Mahesh mula menganjurkan perkahwinan beramai-ramai itu pada 2008 selepas seorang pekerja wanitanya kematian bapa beberapa hari sebelum dia berkahwin.