Terima Ugutan Bunuh Akibat Enggan Lakonkan Watak Ranjang

Pelakon diugut bunuh dan menjadi mangsa gangguan seksual oleh penerbit filem Hollywood pernah dialami oleh pelakon A-list kelahiran Mexico, Salma Hayek.

Penerbit yang dimaksudkan itu ialah Harvey Weinsten yang dirasakan seperti raksasa yang sentiasa menghantui hidupnya yang sering memaksa menerima ajakan seksual dan jika ditolak akan menimbulkan kemarahan kepada Weinsten.

Selma, 51 juga mendakwa Weinsten membuat tuntutan yang tidak masuk akal bagi memastikan penggambaran dijalankan dengan lebih awal dan gangguan seksual berhenti setelah tamat penggambaran tetapi sikap berang Weisten semakin teruk dan berterusan.

Apbila bertahun-tahun dihantui dengan sikap Weisten, penerima anugerah Oscar mempertahankan  wanita Era kini diberikan hak untuk bersuara dan mengatakan tidak kepada Weisten untuk permintaan seks yang melampau.

Majalah The New Yorker melaporkan bahawa 16 bekas kakitangan syarikat Weistein memberitahu pernah menjadi mangsa gangguan seksual ditempat kerja ataupun majlis-majlis yang melibatkan lelaki itu.

Weisten juga pernah memaksa aktres Itali, Asia Argento melakukan aksi lucah pada tahun 2004 dan aktress terkenal Angelina Jolis dan Gwyneth Paltrow mendakwa pernah menjadi mangsa.

Setiap tuduhan yang dikeluarkan mengaitkan Weisten dan gangguan seksual telah dinafikan oleh Weisten melalui jurucakapnya dan beliau mengatakan tidak pernah melakukan apa-apa gangguan seksual terhadap wanita-wanita berkenaan. Sumber : AFP Editor: Nsuhaili