Video: Kecoh Kes Perlaburan Kucing Syarikat Imadi Pet Global Sdn Bhd


Perbincangan Kes Perlaburan Kucing yang viral di laman media sosial, pemilik tampil memberi keterangan kepada pembeli yang merasa ditindas dan ditipu oleh pemilik berlangsung di ibu pejabat Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM).

Ramai yang tampil untuk membuat tuntutan ganti rugi terhadap program pelaburan kucing yang dikendalikan oleh syarikat Imadi Pet Global Sdn Bhd, di miliki Ismail Mohd Ali.

PPIM, Pengerusi Biro Undang-Undang diketuai oleh Hishamuddin Hashim yang sedang di dalam perbincangan untuk mencari jalan penyelesaian konflik di antara mereka.

Video berdurasi selama 43 minit 15 saat itu dimuat naik oleh PPIM di laman Facebook.

semasa perbincangan berlangsung, peserta peserta yang terlibat dalam program Pelaburan Kucing tersebut menyatakan penipuan yang di lakukan serta jumlah penipuan yang mereka alami.

Anrata kronologi yang berlaku di perbincangan tersebut,

Ismail menyatakan "perniagaan dia jatuh di sebabkan oleh kisah viral yang berlaku pada bulan lapan yang lepas. ada peserta program yang mengviralkan dia di tipu 10 ribu serta di saman syarikat tersebut"

"Hishamuddin dimaklumkan oleh satu sumber yang mengatakan bahawa Ismail mempunyai wang sejumlah RM1.5 juta yang dibawa oleh anak saudaranya dan dia memberitahu bahawa kes akan selesai jika wang tersebut ada" kata salah seorang pesera.

Difahamkan, Ismail ditipu oleh anak saudaranya kerana pada mulanya anak saudaranya itu dikatakan ingin meminjam untuk membuat bisnes dan dia telah memberi pinjaman terbabit.

Ismail menafikan bahawa itu adalah bukan duit daripada perlaburan tersebut.

Keadaan disitu agak tegang apabila kesemua mangsa dikatakan tidak berpuas hati dengan kerugian dan layanan yang diterima kerana pihak Imadi Pet tidak mahu bertanggungjawab.

Kata salah seorang mangsa yang dipercayai ditipu, Ismail pandai putar belit cerita dan tidak mahu membayar ganti rugi tersebut dengan memberikan macam-macam alasan.

Ismail juga turut menafikan bahawa dia dituduh mempunyai 50 juta oleh salah seorang peserta program tersebut.

Kata seorang lagi mangsa, "masa mula-mula dia membeli kucing, Ismail mengatakan bahawa penjualannya hampir mencecah RM50 juta."

"syafiq menyertai program tersebut pada 2016, saya melabur 20 ribu, selepas itu saya up gread ke 50 ribu ringgit

"Di katakan anak kucing mati di dalam perut,sapa operat tak tahu, di tukar kucing lain, kucing nampak makan tak sihat je.


"En ismail kata kat saya, sepatutnya saya mendapat keuntungan awal, awak ni orang terawal masuk"kata syafiq di dalam perbincangan tersebut,

perbincangan menjadi lebih tegang apabila seorang wanita tampil untuk membuat aduan dengan berbagai bukti yang di kemukan. Gambar-gambar keadaan kucing yang sedang sakit, suasana di bilik bedah yang tidak mengikut piawaian, tiada lasen kedoktoran vaterina untuk membedah serta gambar pembantu pembantu yang merawat kucing. 

ketika pertelingkahan berlaku, seorang lagi peserta yang tidak berpuas hati meluru ke arah en ismail untuk memukul dia, lelaki tersebut memarahi en ismail, ketegangan tersebut di di kawal anggota PPIM. 

PPIM mencadangkan beberapa kaedah penyesaian yang sesuai dan secara baik. Dimaklumkan seramai seratus lebih peserta yang menyertai program tersebut yang telah ditipu dan ada juga sesetengah peserta yang memilih untuk berdiam diri dan tidak tampil untuk membuat tuntutan ganti rugi tersebut. Sumber PPIM, Editor:Atila Atasha