29 Jan 2018

26 Gambar Negara Arab Saudi Di Landa Salji


Negara Arab Saudi kini telah dilanda salji. Perkara seperti ini sememangnya jarang sekali berlaku di negara tersebut. Arab Saudi terkenal dengan sebuah negara yang dikenal sebagai padang pasir dan kawasan panas yang berbahang.

Rantau Tabuk yang terletak di barat laut adalah antara kawasan yang telah dilitupi oleh lembaran putih apabila suhu di rantau tersebut jatuh.

Penduduk setempat yang berada di kawasan berkenaan menggangap ini sebagai suatu kejadian yang luar biasa kerana mereka dapat menghabiskan masa dengan meluncur menuruni gunung, menulis nama mereka di salji yang baru jatuh dan mengambil trak mereka untuk membuat putaran sebelum salji cair.

Salji juga turun di Lubnan, Syira dan Iran di mana beberapa kawasan yang berada di bawah 4 kaki.

Salji juga jatuh di Lubnan, Syria dan Iran - di mana beberapa kawasan dikebumikan di bawah 4 kaki - sebagai letupan musim sejuk melanda bahagian-bahagian Timur Tengah.


Salji telah turun di rantau Tabuk Arab Saudi (Image: spa.gov.sa)Beratus-ratus orang berkumpul di pergunungan untuk melihat salji yang turun.(Image: spa.gov.sa)
Sekumpulan lelaki yang duduk berhadapan dengan unggun api untuk memanaskan badan. (Image: spa.gov.sa)
Seorang lelaki menunggang motosikal di jalan yang penuh dengan salji di Tehran (Gambar: REX / Shutterstock)Jalan yang diliputi salji di ibu negara Iran (Image: AFP)Seorang kanak-kanak Syria yang berpindah berjalan melalui kawasan yang dipenuhi salji di kem pelarian sementara berhampiran Burayqah (Image: AFP)Salji meliputi lantai di Dahr al-Baidar, timur Beirut, Lubnan (Image: AFP)Satu gambar menunjukkan unta yang diliputi salji manakala yang lain menunjukkan padang pasir yang bercampur pasir dan salji.

Walaupun salji melanda di Arab Saudi tidak pernah kita dengar dan jarang sekali terjadi. Ramai orang tidak percaya tentang kejadian ini akan terus mencari maklumat di media sosial.

Beratus-ratus pengunjung telah mengembara ke rantau ini untuk melihat pemandangan luar biasa ini.


Seorang wanita dan kanak-kanak berjalan melalui salji di Tehran (Image: AFP)Salji melanda sebuah rumah perkhemahan di Syria yang meletakkan ribuan pelarian. (Gambar: AFP)Penduduk tempatan mengambil peluang untuk melihat sebahagian besar salji sebelum ia cair (Image: Reuters)Ribut salji yang jarang sekali berlaku di seluruh bahagian Timur Tengah (Imej: AFP)


Gambar menunjukkan kesesakan lalu lintas apabila penduduk tempatan berebut-rebut datang ke gunung Al-Lawz sepanjang 8,460 kaki, berdekatan sempadan Arab Saudi dengan Jordan.

Sesetengah keluarga membakar api untuk memanaskan badan.

Begitu ramai orang melawat kawasan itu untuk melihat salji, polis tempatan dan pegawai sempadan sedang bertugas sekiranya berlaku kecemasan, Al Arabiya melaporkan.


Beberapa bahagian Iran terdapat lebih daripada 4 kaki salji (Image: AFP)Salji juga jatuh di bahagian Lubnan dan Iran (Image: Reuters)Salji yang lebat di kem pelarian berhampiran kampung Burayqah, Syria (Image: AFP)

Di tempat lain, salji meliputi wilayah timur Beirut, Lubnan, para pemandu di ibu kota Iran, Tehran, terpaksa melalui jalan yang diliputi salji.

Salji melanda sebuah kem pelarian sementara penduduk Syria yang hidup telah berpindah akibat perang.

Minggu lalu, ribut salji yang jarang berlaku menyebabkan beberapa siri kemusnahan di bandar Tokyo.

Beribu-ribu rumah terpaksa di tinggalkan serta beratus-ratus pembatalan dan penangguhan di lapangan terbang Tokyo.Editor: Ila

Advertiser