'Black Widow' Ditangkap Selepas Meracun Empat Individu.


PERANCIS: Seorang ibu tunggal yang merupakan warganegara Perancis dianggap sebagai ‘psycopath’dan ‘narcissistic pervert’ sebelum dia dimasukkan ke dalam penjara kerana telah meracuni empat individu kaya.

Penyakit ini diklasifikasikan sebagai sebagai seseorang yang sangat membenci kebaikan dan dalam pada masa yang sama juga mereka suka menyakiti orang di sekeliling mereka dan suka melanggar undang-undang.

Suspek iaitu, Patricia Dagorn yang juga dikenali sebagai 'Black Widow' telah membunuh dua orang lelaki di mana pada ketika itu dia cuba untuk menguasai kekayaan mereka.

Suspek bagaimanapun berjaya ditangkap dan hukuman penjara selama 22 tahun telah dijatuhkan ke atasnya.

Dagorn yang berusia 55 tahun itu sebenarnya sudah dimasukkan ke dalam sebuah penjara di Bandar Nice di mana dia telah dikenakan hukuman penjara selama 5 tahun atas kesalahan mencuri, menipu dan lain-lain lagi.

Selain itu, Dagorn juga dipercayai tinggal bersama seorang lelaki iaitu Robert Mazereau, 87, di mana lelaki terbabit bersetuju untuk membenarkan Dagorn tinggal bersamanya namun dia meminta untuk melakukan hubungan seks sebagai balasan.

           

Selepas menggoda Mazereau, Dargon juga dikatakan dalam diam-diam memberikan ubat-ubatan yang banyak kepada mangsanya, termasuk ubat jenis valium dan metadon.

Selepas percubaan selama empat hari di Alpes-Maritimes Assizes, Dagorn telah disabitkan kesalahan berhubung dengan kematian Michel Kneffel, 64, yang mana mayatnya ditemui di sebuah hotel di Nice pada Julai 2011, dan Francesco Filippone, 85, yang turut meninggal dunia pada tahun yang sama.

Menurut Ketua Pendakwa, dia menyeru agar Dagorn dihantar dan dikenakan hukuman penjara selama 30 tahun di mana dia menggambarkan suspek sebagai seorang pesakit mental.

Hakim yang bertanggungjawab membuat keputusan dengan mengarahkan Dagorn dipenjara selama 22 tahun selepas dia didapati bersalah di atas empat pertuduhan iaitu keracunan yang dirancang, penyediaan bahan-bahan yang mungkin menyebabkan kematian kepada orang-orang yang terdedah, dan kecurian yang melibatkan empat orang di antara tahun 2011 dan 2012.

Di samping itu, seorang pendakwa memberitahu bahawa Dagorn adalah seorang perancang atau 'manipulator’ yang hebat yang mana dia telah merancang kesemua jenayah yang di lakukannya secara teliti selain turut berjaya memperdayakan kesemua mangsanya.

Media Perancis melaporkan bahawa Daghorn kini digelar sebagai seorang yang berbahaya iaitu ‘Black Widow’ kerana jenayah yang di lakukannya boleh diklasifikasikan sebagai jenayah kelas atasan. 


Menurut Robert Vaux, 91 yang hampir menjadi mangsa kepada Dargon memberitahu : “Dia seperti sinaran cahaya matahari pada musim sejuk. Apabila anda bersama seorang wanita yang lebih muda, anda tahu ia tidak akan bertahan tetapi anda tidak menafikan diri anda melainkan jika anda seorang masokis.”

Vaux, yang telah lama bersara turut memberitahu bahawa dia berasa kesepian selepas kematian isterinya terus membawa Dagorn untuk tinggal bersamanya pada awal tahun 2012 di Bandar Pantai Frejus.

Selepas mendapati Vaux berada dalam keadaan tidak sihat, Dagorn terus meminta peguamnya untuk menuliskan satu wasiat untuknya.

Hasil daripada siasatan yang dijalankan oleh pihak berkuasa mendapati bahawa Dagorn turut menyimpan butiran akaun bank dan rekod kesihatan mangsanya iaitu seramai 20 orang.


Mangsa seterusnya iaitu Filippone's juga turut ditemui di mana Dagorn dikatakan telah menunaikan cek bernilai £ 18,000 yang ditandatangani oleh Filippone pada masa yang sama.

Dagorn bagaimanapun telah menafikan sebarang kesalahan yang di lakukannya di mahkamah, dengan mengatakan bahawa dia tidak pernah mencederakan Kneffel atau Filippone.

Dalam beberapa kes yang lain, dia juga dikatakan turut mencuri kertas peribadi milik mangsa dan juga menuduh beberapa mangsa telah merogolnya.

Dagorn, yang beragama Perancis, dipercayai turut mempunyai ijazah dalam bidang undang-undang, dan telah bercerai dengan suaminya, Luc Caron, pada awal tahun 2000, selepas dia dimasukkan ke penjara atas beberapa kesalahan.

Dagorn juga turut memiliki dua anak lelaki hasil daripada perkahwinannya dengan Caron namum dia tidak dapat berjumpa dengan mereka. Sumber: Daily Mail, Editor: Amira