Di Tangkap Beronani, Guru Bunuh Keluarga Sebelum Diri


IRELAND: Seorang pengetua di sebuah sekolah di Cavan, Ireland bertindak di luar jangkaan apabila dia bertindak membunuh seluruh anggota keluarganya dengan kejam sebelum dia membunuh diri.

Kejadian menyayat hati ini berlaku selepas suspek dikatakan malu apabila kegiatan sebenar dirinya terbongkar kepada umum.

Alan Hawe, 40 tahun, bertindak demikian sejurus selepas kegiatannya beronani sambil menonton video lucah diketahui masyarakat setempat.
Kegiatannya itu dilakukan ketika dia masih lagi bertugas dan akibat dari perbuatannya dia telah dikenakan tindakan tatatertib.

Menurut laporan daripada The Irish Sun, Hawe dikatakan terlebih dahulu menetak isterinya iaitu Clodagh, 39 tahun, serta tiga lagi anaknya iaitu Liam, 13, Niall, 11, dan Ryan, 6, sebelum dia membunuh diri.
Jenayah kejam itu dilaporkan berlaku pada 26 Ogos 2017 sebelum ianya didedahkan kepada umum hari ini.
Laporan juga mendapati Hawe mengalami masalah ketagihan menonton filem lucah yang melampau dan ia turut mengakibatkan hubungnnya dengan isteri terjejas.

Berdasarkan bahan bukti yang dijumpai, Hawe dikatakan menggunakan beberapa bilah pisau dan sebilah kapak sebagai senjata utama untuk membunuh anggota keluarganya.
Hasil daripada siasatan mendapati, Hawe memilih untuk membunuh isteri dan anak sulungnya terlebih dahulu kerana bimbang mereka mampu untuk melawan atau mendapatkan pertolongan daripada masyarakat setempat.
Kesemua mayat mereka ditemui oleh pihak berkuasa oleh ibu Clodagh iaitu Mary Coll di kediaman mereka di Oakdane Downs, Barconey.
Mayat Clodagh ditemui dengan memakai baju tidur dan gaun dilihat terduduk di atas sofa dengan kesan tetakan kapak dan serta tikaman ditubuhnya.
Sementara itu, mayat ketiga-tiga anaknya ditemui dengan beberapa kesan tikaman disamping leher mereka juga turut dikelar.
Melalui hasil siasatan yang dijalankan, ada beberapa rekod perubatan dan nota kaunseling yang membuktikan Hawe menyembunyikan masalah kemurungan dan sakit mental yang dialaminya daripada pengetahuan orang sekeliling.

Malah ahli psikoterapi yang pernah merawat Hawe turut mendedahkan kepada mahkamah bahawa Hawe pernah berkata “Orang fikir saya sebagai sumber kekuatan kepada masyarakat, namun mereka tidak tahu siapa saya yang sebenarnya.” Sumber: Gengataspagar, Editor: Amira