13 Jan 2018

'Inilah Saat Yang Paling Dinanti-nanti, Kami Akhirnya Sah Bergelar Suami Isteri.'


BONGAWAN: “INILAH saat yang paling dinanti-nantikan, kami akhirnya sah bergelar suami isteri." Berikut adalah kata-kata Mohd Nasir Ahmad, 52, yang telah selamat menikahi wanita kurang upaya (OKU), Dg Patimah Matali, 47, di Kampung Nyaris-Nyaris, Bongawan, hari ini.

Menurut Mohd Nasir, dia menerima seadanya isterinya itu dan tidak pernah kisah walaupun isterinya itu dilahirkan tanpa kaki dan tangan sejak kecil dan dalam pada masa yang sama dia akan sentiasa berusaha untuk menjadi ketua keluarga yang baik.

Dalam pada masa yang sama, dia juga berasa sangat teruja dan sedikit gementar ketika mana dia terpaksa mengulangi lafaz akad nikah di hadapan imam sebanyak dua kali pada majlis yang dihadiri lebih 100 orang ahli keluarga serta para tetamu.

"Lafaz nikah bukan sekadar kata-kata malah ianya satu janji sebagai amanah menjaga isteri."

"Saya menerimanya seadanya dan berharap jodoh perkahwinan ini kekal hingga ke jannah," katanya ketika ditemui selepas majlis persandingan di rumah keluarga isterinya, hari ini.

Mohd Nasir mengakui bahawa mereka mulai rapat selepas keluarga mentua, Matali Ismail, 88, dan Dayang Salmah Pangiran Hassan, 73, sering mengajaknya untuk makan bersama-sama sebelum menetapkan untuk bertunang dua bulan yang lalu.

Tambahnya, pengalaman pernah berkahwin dua kali sebelum ini juga banyak memberi pengajaran kepadanya supaya lebih menghargai pasangan dan bijak untuk menguruskan rumahtangga.

Sementara itu, isterinya Dg Patimah berkata, bahawa dia merasa sangat bersyukur kerana akhirnya dia telah sah bergelar isteri kepada Mohd Nasir.

Dia juga dalam pada masa yang sama berharap supaya sikap lelakinya yang lemah lembut dan penyabar itu akan berkekalan selamanya walaupun mereka menempuh pelbagai dugaan dan cabaran sepanjang berumahtangga.

"Sudah pasti saya sangat gembira apabila Mohd Nasir sudi memperisterikan saya dan berdoa supaya kami dikurniakan cahaya mata selepas ini," katanya. Sumber: Mymetro, Editor: Amira

Advertiser