Lelaki Di Temui Mati Dalam Longkang Dengan Lebih 50 Kesan Tikaman


INDONESIA – Bapa kepada seorang anak dibunuh di Desa Kedawung, Kampung Mojoranu. Miftachul Huda, 33 , di temui mati di kawasan Mojokerto. Terdapat kesan luka di kepala, belakang dan tangan kemungkinan mengunakan senjata tajam dengan 50 tikaman.


“Keputusan bedah siasat di dapati terdapat 26 kecederaan di kepala dan wajah muka, manakala 23 luka pada dua-dua belah tangan dan sebahagian di pinggul” Ketua Polis Unit Jenayah AKP Muhammad Solikhin Fery.


Daripada puluhan luka yang di temui pada tubuh mangsa, Fery menyatakan bahawa terdapat beberapa lagi kecederaan yang paling teruk. Di antaranya 12cm di bahagian pipi kiri, 15cm pula di belakang kepala ke leher dan panjang yang sama di bawah dagu.

Di samping itu, luka yang disebabkan oleh senjata tajam dengan kedalaman 4 cm ditemui di belakang mangsa. Puluhan kecederaan yang mengakibatkan Huda mati dalam lumuran darah.

"Alat yang digunakan untuk membunuh mangsa tidak ditemui, kami meneka adalah parang dengan hujung melengkung, kerana luka itu lurus, terdapat luka di hujung senjata tajam yang melekat," katanya.


Sudah pasti, rambut yang dijumpai di lokasi penemuan mayat adalah rambut mangsa. Sedangkan objek seperti samurai seperti samurai adalah semburan serangga perosak milik penduduk yang tidak digunakan.

"Ia tidak ada kaitan dengan kes ini," jelasnya.

Setakat ini, Fery menambah, pihaknya telah menahan orang  5 saksi yang berkaitan dengan kematian Huda. Pembunuh bermotif sehingga kini masih masih dalam siasatan.


"Saksi yang telah kami periksa yang menemui mayat mangsa dan orang yang terakhir bertemu mangsa," katanya.


Miftachul Huda ditemui mati dalam longkang Dusun Kedawung Wetan, Kampung Mojoranu dalam sekitar jam 6.00 petang. Orang kampung mengesahkan Mangsa dikenal dari Desa Sawahan, Desa / Kecamatan Kedungadem, Bojonegoro.


Huda  setiap hari bekerja seperti biasa di bengkel kimpalan kampung Canggu, Jetis , Mojokerto. Sejak 2 minggu yang lalu mangsa tinggal bersama isterinya, Lusia Rahmawati di kampung Perning, Jetis. Pasangan ini mempunyai seorang anak perempuan berusia 11 tahun. Isteri mengsa bekerja di kilang plastik Wringinanom, Gresik. - Editor: Amylea Nazrul