PapaGomo Buat Aduan Terus Kepada Menteri Berkenaan Isu Sajad


Tular Baru-baru ini berkenaan Satu rakaman Seorang lelaki yang membuat panggilan kepada seorang Menteri di Jabatan Kemajuan Islam (Jakim) Dato Seri Jamil Khir berhubung mengenai isu maknyah yang tular di Malaysia terutamanya Muhammad Sajjad Bin Kamaruzzaman.

Melalui rakaman video tersebut, menteri yang dihubungi itu menjelaskan bahawa Jakim tiada kuasa untuk ambil tindakan undang-undang Agama kerana yang berkuasa adalah Jabatan Agama Islam negeri masing-masing kerana Mahkamah Syariah adalah di bawahnya. 
     
“Ramai yang keliru mengenai Jakim, Jakim hanyalah bertindak sebagai urus setia.” Katanya

Orang ramai berang kerana tiada tindakan diambil ke atas Sajad sedangkan terdapat undang-undang di bawah enakmen syariah yang membolehkan Sajad di dakwa .

Enakmen Jenayah Syariah Selangor Di bawah seksyen 30 manakala Enakmen Jenayah Syariah Wilayah Persekutuan Pula Di bawah Seksyen 28 menyatakan "Mana-mana lelaki yang memakai pakaian perempuan atau berlagak seperti perempuan di mana-mana tempat awam untuk tujuan yang tidak bermoral adalah melakukan suatu kesalahan dan apabila disabitkan boleh didenda tidak melebihi satu ribu ringgit atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi enam bulan atau kedua-duanya."
Kemarahan lelaki tersebut menjadi-jadi apabila kelakuan Sajad  memperkenalkan teman lelakinya dan memberitahu akan berkahwin serta mengambil anak angkat yang memanggilnya dengan panggilan ‘Ummi’.

Berhubung dengan isu Sajad dan rakan-rakannya, ramai anak muda yang dilahirkan dengan naluri yang lembut terpengaruh dengan pemakaian Sajad kerana bagi mereka jika Sajad boleh melakukannya kenapa mereka tidak boleh. Editor:Farhana