Perniaga Di Persalahkan Gara - Gara Alat Penimbang

Advertisemen

PETALING JAYA: Sesetengah peniaga yang bersikap licik apabila menipu berat jualan durian menjadi tular telah mendapat perhatian daripada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Koperasi dan Kepenggunaan KPDNKK.

Akibat daripada tindakan terbabit, KPDNK daerah Petaling Jaya telah melancarkan beberapa serbuan secara mengejut ke atas premis jualan terbabit.

Premis-premis berkenaan telah dikenal pasti cuba menipu pengguna dengan menggunakan alat penimbang yang tidak sah.

Menurut Timbalan Ketua Penguatkuasa Daerah Petaling Jaya, operasi sejak Isnin hingga semalam telah melibatkan pemeriksaan ke atas 38 buah premis jualan.

Tempat-tempat yang diserbu adalah di sekitar Jalan Tanduk dan juga SS2.

Daripada 38 premis jualan yang diserbu, lima peniaga telah dikesan menggunakan alat penimbang yang tidak disahkan oleh pihak KPDNKK

Kes ini juga akan disiasat mengikut Akta Timbang dan Sukat 1972 dan Akta Kawalan Harta dan Anti Pencatutan 2011.

Dalam pada masa yang sama, pihak berkuasa turut menyita barangan jualan dan juga durian yang dianggarkan bernilai lebih RM6,000.

Sementara itu, hasil serbuan KPDNKK juga mendapati tiada kesalahan yang dilakukan peniaga membabitkan penipuan berat durian sebagaimana yang telah tular di media sosial.

Walaubagaimanapun tegas beliau, pemeriksaan secara berkala bagi kesalahan itu akan terus dipantau pihak berkuasa.

Orang awam yang memiliki maklumat dan mangsa mengenainya kes ini diminta menyalurkan maklumat kepada KPDNKK bagi membolehkan pihaknya membuat tindakan lanjut. Sumber: Astro Awani, Editor: Amira
Advertisemen

Related Posts
Disqus Comments