Rambut Membeku Demi Pelajaran

Advertisemen


CHINA: Seorang murid di pedalaman China menjadi perhatian umum apabila kisahnya yang terpaksa berjalan sejauh 4.5 kilometer dalam cuaca sejuk untuk ke sekolah telah menyebabkan rambutnya mengeras seperti titisan air membeku.

Gambar rambutnya yang membeku itu telah tular di laman sosial dan kejadian terbabit dipercayai berlaku selepas dia dikatakan berjalan selama lebih sejam ke sekolahnya yang terletak di Shaotong, wilayah Yunnan, apabila suhu tiba-tiba menurun menjadi negatif sembilan darjah Celcius, pagi semalam.

Dengan hanya memakai pakaian yang nipis, murid tahun tiga Sekolah Rendah Zhuanshanbao itu meredah cuaca sejuk melampau bagi menduduki peperiksaan yang bermula semalam.

Menurut laporan, kanak-kanak terbabit dikatakan tinggal bersama datuk dan neneknya serta adik beradiknya yang lain kerana kedua ibu bapanya dipercayai bekerja di bandar.

Fu, selaku guru besar di sekolah terbabit berkata rumah kanak-kanak itu terlalu jauh menyebabkan dia terpaksa mengambil masa hampir sejam untuk berjalan kaki setiap hari ke sekolah.

Nasib pelajar itu dikatakan lebih malang lagi, apabila tiada alat pemanas di dalam bilik darjah.

Tambah Fu lagi, peperiksaan akhir sekolah telah bermula dan dia turut terperanjat apabila murid itu sampai dengan rambut dan keningnya diselaputi ais.

Namun begitu, kanak-kanak terbabit dikatakan tetap kelihatan comel, malah turut membuat muka kelakar di hadapan rakannya sebaik sahaja memasuki kelas.

Murid itu dipercayai merupakan pelajar yang pintar terutamanya dalam mata pelajaran matematik.

Gambar yang disiar media itu diambil menunjukkan dia sedang memegang kertas matematik dan tertera markah sebanyak 99 peratus.

Selepas gambar kanak-kanak terbabit tular di laman-laman sosial, rata-rata pengguna sebak melihat kesungguhannya untuk belajar dan dalam pada masa yang sama turut menyatakan sokongan terhadapnya. Sumber: Harian Metro, Editor: Amira

Advertisemen

Related Posts
Disqus Comments