Sambut Tahun Baru Dengan Rompak Kedai Emas

KUALA LUMPUR- Dianggarkan bernilai RM1.5 juta nilai barang kemas yang telah berjaya di larikan oleh sekumpulan 10 orang lelaki, merompak di sebuah kedai barang kemas di pusat beli belah di Taman Segar, Cheras , malam tadi

Kejadian kira-kira jam 8.30 malam itu, kesemua suspek memakai topi keledar berpenutup penuh menaiki lima buah motosikal ke lokasi kejadian sebelum lima daripada suspek menyerbu kedai emas terbabit dengan bersenjatakan tukul besi.

Timbalan Ketua Polis Daerah Cheras, Superintendan Ismadi Borhan, berkata kesemua suspek yang turut bersarung tangan itu kemudian memecahkan ruang pameran barang kemas dengan tukul besi yang dibawa.

"Siasatan awal mendapati lima suspek meluru masuk ke dalam kedai emas sebelum memecahkan cermin ruang pameran manakala, lima lagi rakan mereka menunggu di luar dengan menaiki beberapa motosikal jenis Yamaha 125Z," katanya kepada pemberita di lokasi kejadian.

"Ketika kejadian, terdapat lima pekerja termasuk pengawal keselamatan berada di premis terbabit”.

"Kesemua suspek dianggarkan berusia lingkungan 20-an.

"Kita sedang meneliti rakaman kamera litar tertutup (CCTV) yang terdapat dalam premis berkenaan bagi membantu siasatan," katanya.

Ismadi berkata, pemeriksaan pihak forensik turut menemui beberapa bahan bukti termasuk puntung rokok yang dipercayai boleh membantu siasatan kes ini.

"Ada saksi memberitahu terdengar bunyi letupan, namun siasatan awal mendapati tiada unsur senjata api digunakan dalam kes ini dan bunyi itu mungkin berpunca daripada tindakan suspek memecahkan cermin pameran.

Kata beliau, suspek mengambil masa hanya kira-kira 3 minit bagi melarikan kesemua barang kemas terbabit.

"Kita kini sedang menjalankan gerakan memburu suspek dan kes disiasat mengikut Seksyen 395 Kanun Keseksaan kerana melakukan rompakan berkumpulan," kata beliau lagi. Sumber: Berita Harian – Editor: Amylea Nazrul