26 Jan 2018

Video Kakitangan Hospital Memohon Maaf Kepada Pesakit Wanita Yang Dirabanya


Masih ingatkah anda tentang video viral ini? Rakaman ini menunjukkan seorang kakitangan National Hospital Surabaya memohon maaf dan mengakui telah mencabul pesakit wanita terbabit yang kian tular di media sosial Indonesia.

Rakaman menunjukkan pesakit wanita yang berada di atas katil sedang menyoal siasat lelaki terbabit di percayai telah meraba payudara pesakit wanita itu ketika dia menolak katil mangsa keluar dari bilik bedah ke bahagian wad. Lelaki terbabit akhirnya mengakui telah melakukan perbuatan terkutuk itu.

Lelaki terbabit kemudian nya memohon maaf kepada pesakit serta seluruh anggota keluarga pesakit itu.

Laporan Tribun News mengatakan,suami wanita itu ,Yudi Wibowo Sukinto,berkata ia nya berlaku pada hari Selasa lalu, ketika isterinya disorong keluar dari bilik bedah.

Lelaki itu dikenali sebagai Junaidi,yang ditugaskan untuk menyorong katil pesakit yang belum sedar kan diri sepenuhnya daripada ubat bius,

“Junaidi berbual dengan isteri saya, termasuk bertanyakan  asal dari mana sebelum meraba payudara isteri saya tiga kali.

“Isteri masih tidak berpakaian kerana baru keluar dari bilik bedah. Isteri sedar namun tidak berdaya,” katanya.

Suami pesakit itu turut membuat laporan polis pada hari ini.

Walaupun kakitangan lelaki terbabit telah memohon maaf dan mengaku kesalahan nya tidak bererti pesalah itu tidak akan mengulangi perbuatan keji nya itu kepada pesakit wanita yang lain.

“Jika maaf diterima, belum tentu kejadian ini tidak akan berlaku lagi,” katanya.

Rudi Setiawan,Ketua Polis Surabaya,berkata, pihaknya sudah pun mula melakukan siasatan selepas kejadian itu tular di media sosial.

Kakitangan lelaki itu masih lagi belum ditahan pihak berkuasa namun pihak polis sudah mengambil keterangan daripadanya.

Jika dia didapati bersalah, suspek boleh didakwa dengan tuduhan yang membawa hukuman penjara sehingga tujuh tahun. Editor:Ila

Advertiser