Wanita Halang Kereta Api Berangkat Dari Stesen Kerana Menunggu Suami

Advertisemen

BEIJING: Seorang wanita baru-baru ini menjadi tular di laman sosial tempatan selepas satu video dimuatnaik di mana dia menghalang satu kereta api yang dinaikinya.

Kejadian difahamkan berlaku di Hefei, Wilayah Anhui di mana wanita berkenaan cuba menahan pintu kereta api laju apabila dia mahu memanggil suaminya untuk memasuki kereta api berkenaan.

Difahamkan, suami wanita terbabit telah memberitahunya bahawa pintu kereta api telah ditutup namun apabila wanita tersebut menafikan sekerasnya kereta api terbabit masih ada dan dia berusaha untuk menghubungi suaminya itu supaya datang ke kereta api berkenaan.

Wanita terbabit dikenali sebagai Luo, cuba menghentikan pintu kabin dari tertutup dengan menggunakan badannya sambil disaksikan oleh orang ramai dan kejadian tersebut dipercayai berlaku pada Jumaat yang lalu.

Kereta api berkenaan dikatakan memulakan perjalanan dari Hefei ke Guangdong dan akibat daripada perbuatan wanita terbabit, jadual perjalanan telah tergendala.

Dalam video terbabit, Lou turut bertengkar dengan pengawal yang menjaga kereta api tersebut dan cuba melawan kerana mahu anak dan suaminya menaiki kereta api terbabit.

Akibat daripada masa perjalanan yang tergendala, pengawal kereta api terbabit menarik keluar Lou daripadanya dan kereta api terbabit berlepas selepas sahaja kes ini selesai.

Wanita terbabit tidak menyangka bahawa perkara ini akan berlaku dan jika suami dan anaknya turun 10 saat awal, sudah pasti mereka sekeluarga dapat menaiki kereta api terbabit.

Lou juga turut menyatakan bahawa mereka ingin cepat sampai ke lokasi seterusnya dan difahamkan bahawa hanya ada satu sahaja kereta api yang berfungsi pada hari itu.

Menurut laporan daripada Guanchazhe, Luo disyaki telah melanggar Undang-Undang mengenai Hukuman dalam Pemerintah Awam dan Pentadbiran Keselamatan dan Peraturan mengenai keselamatan kereta api.

Akibat daripada perbuatannya itu, Lou telah ditahan pihak berkuasa tempatan selama 10 hari dan dikenakan denda sebanyak 2,000 yuan bersamaan dengan RM 1,229.

Sementara itu, dalam pada masa yang sama, Lou kini telah digantung tugasnya sebagai timbalan dekan di sebuah sekolah rendah di Hefei sementara kes itu selesai. Sumber: Daily News, Editor: Amira

Advertisemen

Related Posts
Disqus Comments