2 Feb 2018

Derita Kanak-kanak Yang Menjadi Mangsa Liwat Dan Dibakar Hidup-hidup Akhirnya Berakhir


Seorang kanak-kanak lelaki yang telah menjadi mangsa liwat dan dibakar hidup-hidup telah mendapat keadilan setelah kejadian itu belaku selepas 17 tahun.

Kejadian itu berlaku ketika mangsa yang bernama Robbie Middleton berusia 8 tahun iaitu pada tahun 1998 di mana mangsa diikaat dan dibakart di sebuah hutan di belakang rumahnya di Splendora, Texas.

Robbie telah meninggal dunia akibat kanser kulit yang disebabkan oleh luka kesan terbakar lalu selepas 13 tahun menderita.

Robbie yang ketika itu hanya berbaring di atas tempat tidur dengan luka yang serius akibat terbakar telah menyebut nama suspek yang telah meliwat dan membakarnya.

Daily mail melaporkan, Robbie telah menyebut nama Donald Collins sebagai suspek yang membuat penyeksaan ke atas dirinya.

Pengakuan Robbie telah dirakam dalam satu video yang kemudiannya ditayangkan di mahkamah pada tahun 2011 di mana ketika itu Robbie berusia 21 tahun dan masih belum mendapat keadilan.

Robbie yang ketika itu hanya berbaring di atas tempat tidur dengan luka yang serius akibat terbakar telah menyebut nama suspek yang telah meliwat dan membakarnya.Pengakuan Robbie telah dirakam dalam satu video yang kemudiannya ditayangkan di mahkamah pada tahun 2011 di mana ketika itu Robbie berusia 21 tahun dan masih belum mendapat keadilan.Donald Collins, 29, merupakan suspek utama dalam kes tersebut namun tidak menerima hukuman mati kerana ketika kejadian berlaku dia baru berusia 13 tahun.Collins hanya akan dijatuhi hukuman penjara maksimum 40 tahun.

Semasa perbicaraan, juri telah menunjukkan video 30 minit yang mengandungi pengakuan Robbie.Robbie berkata matanya dibutakan oleh petrol, apabila dia sedar dirinya sedang terbakar, dia mula berlari.

“Saya berlari pantas, tapi saya tidak dapat melihat di mana saya berlari.”

Robbie juga mengaku telah di ajak oleh Collins ke hutan dan dia diliwat di sana dua minggu sebelum dibakar.

Collins disyaki telah membakar Robbie kerana mahu menutup kejahatannya sekiranya Robbie meninggal.

Walau bagaimanapun, peguam Collins mengatakan bahawa tidak ada bukti yang cukup bahawa Collins benar-benar telah meliwat Robbie.Peguam Collins juga turut berkata tiada saksi mata yang melihat dan mendakwa bahawa pendakwa hanya memainkan perasaan hakim di mahkamah tersebut.

Walaubagaimanapun, pihak pendakwa membalas kenyataan peguam Collins itu dengan berkata mereka mempunyai saksi yang membuktikan Collins mengaku kepada mereka bahawa dia telah menuang petrol ke Robie.

Pada tahun 2001 iaitu ketika usia Collins 16 tahun dia didapati bersalah dan telah menghabiskan masa empat tahun di pusat tahanan juvana kerana jenayahnya.

Mangsa mendakwa Collins telah mengancamnya dengan mengatakan mahu membakarnya sekiranya memberitahu sesiapa mengenai perbuatan liwatnya.Ibu Robbie berkata bahawa jalannya untuk mencari keadilan ke atas anaknya amat panjang kerana kekurangan bukti untuk pihak polis menangkap Collins.

Akhirnya, pada Februari 2015 ketika Collins berusia 29, sebuah Mahkamah di Galveston telah menjatuhkan hukuman penjara terhadapnya.

Hukuman penjara 40 tahun adalah yang paling berat kerana Collins masih berusia 13 tahun ketika ia melakukan tindak jenayah.Selain itu, keluarga Robbie menerima ganti rugi paling besar yang pernah diberikan di Amerika Syarikat, iaitu RM5.8 Juta.

Walaupun jumlah wang itu sangat banyak, tetapi wang itu tidak boleh menggantikan Robbie di sisi keluarga.

Penduduk di bandar Galveston akan menyambut ulang tahun kelahiran Robbie Middleton pada setiap 28 Jun untuk mengenang pemergian kanak-kanak itu. Editor:Farhana

Advertiser